Estadístiques d’ús dels multiformats el semestre 2011-2

Des del primer semestre del 2009, disposem d’estadístiques d’ús dels materials en multiformat a través de google analytics. Els formats que formen part d’aquest grup són els següents: epub, mobipocket, audiollibre i vídeollibre. En podeu veure un exemple a l’Open Courseware de la UOC.

A l’hora d’analitzar les dades d’ús, hem dividit els períodes per semestres: els primers semestres de cada curs van de l’agost al gener, i el segons del febrer al juliol.

En aquest post us en fem un resum, però si voleu podeu veure el document sencer en aquest enllaç: Dades Ús Multiformats 20112 [PDF].

Un ús creixent de dispositius mòbils

El més interessant de l’anàlisi és veure l’augment de l’ús de dispositius mòbils per accedir als materials. En el gràfic següent comparem el total de visites rebudes amb les que rebem des d’aquest tipus de dispositius (la quantitat total l’hem dividit entre 10 per poder fer la comparació).

Visites Totals vs. Mòbils

En el següent gràfic mostrem el nombre de visites del semestre 2011-2 (setembre 2010 – gener 2011), separades per tipus de format i de sistema operatiu mòbil. L’iPad és el tipus de dispositiu més utilitzat, seguit pels que utilitzen Android com a sistema operatiu, i per l’iPhone en tercer lloc.

Visites per format des de dispositius mòbils

Formats més utilitzats

Els tipus de formats més descarregats han anat variant al llarg dels semestres. En un primer moment, audiollibre i mobipocket eren els primers. En els dos darrers semestres han baixat les visites a l’audiollibre i el vídeollibre, i han estat superats per l’epub, que s’ha convertit en el format amb més visites. En aquest gràfic s’hi pot veure la quantitat de descàrregues que ha tingut cada format (independentment del tipus de dispositiu utilitzat).

Visites per formats

Estadístiques del material web

Des del passat dia 25 de setembre tots els materials web tenen incrustat un script de Google Analytics. Això ens permetrà comparar l’ús d’aquest format amb els dels altres multiformats (epub, mobipocket, audiollibre, videollibre).

De moment només tenim un parell de setmanes d’ús, però ja podem veure algunes diferències entre el web i la resta de formats:

  • La web té moltes més visites que la resta de formats. En aquests dies ha rebut 5.730 visites, mentre que la resta de formats n’han rebut 2.934 entre tots.
  • De moment, encara no hem registrat cap ús de la web des de dispositius mòbils, mentre que en el cas dels multiformats aproximadament el 25 % de les visites es fa des d’aquest tipus de dispositius.
  • La durada mitjana de les visites és la més baixa en el format web, amb4 minuts i 12 segons per visita.