Anàlisi de les dades d’ús dels multiformats

Des del primer semestre del 2009, disposem d’estadístiques d’ús dels materials en multiformat a través de google analytics. Els formats que formen part d’aquest grup són els següents: epub, mobipocket, audiollibre i vídeollibre. En podeu veure un exemple a l’Open Courseware de la UOC.

A l’hora d’analitzar les dades d’ús, hem dividit els períodes per semestres: els primers semestres de cada curs van de l’agost al gener, i el segons del febrer al juliol.

En aquest post us en fem un resum, però si voleu podeu veure el document sencer en aquest enllaç: Dades Ús Multiformats [PDF].

Un ús creixent de dispositius mòbils

El més interessant de l’anàlisi és veure l’augment de l’ús de dispositius mòbils per accedir als materials. En el gràfic següent comparem el total de visites rebudes amb les que rebem des d’aquest tipus de dispositius (la quantitat total l’hem dividit entre 10 per poder fer la comparació).

En el següent gràfic mostrem el nombre de visites del semestre 2011-1 (setembre 2010 – gener 2011), separades per tipus de format i de sistema operatiu mòbil. L’iPad és el tipus de dispositiu més utilitzat, seguit pels que utilitzen Android com a sistema operatiu, i per l’iPhone en tercer lloc.

Formats més utilitzats

Els tipus de formats més descarregats han anat variant al llarg dels semestres. En un primer moment, audiollibre i mobipocket eren els primers. En el darrer semestre, l’audiollibre segueix essent el més descarregat, però l’epub ha passat molt per davant del mobipocket, i el vídeollibre s’ha quedat estancat. En aquest gràfic s’hi pot veure la quantitat de descàrregues que ha tingut cada format (independentment del tipus de dispositiu utilitzat).